Uništeno 90 odsto aviona na aerodromu u Tripoliju

TRIPOLI – Suprotstavljene milicije koje se bore za kontrolu arodroma u Tripoliju granatirale su i uništile 90 odsto aviona i zatvorile glavni aerodrom u Libiji, rekao je danas portparol vlade i najavio da vlada razmatra mogućnost da pozove medunarodnu zajednicu da pomogne u uspostavljanju bezbednosti u zemlji.

_60729307_libya_ariport

Portparol vlade Ahmed Lamine tvrdi da je 90 odsto aviona parkiranih na aerodromu sinoć uništeno, a višecevni lanser raketa BM-21 “Grad” ispalio brojne rakete i uništio kontrolni toranj na Međunarodnom aerodromu u Tripoliju.

Sukobi između liberalnih i islamističkih milicija u svojoj brutalnoj borbi za vlast primorali su na zatvaranje glavnog međunarodnog aerodroma u Libiji, ostavljajući tu severnoafričku države se više u izolaciji.

grad_l4

Aerodrom u trećem po veličini gradu Misrata takođe je juče zatvoren, a u Bengaziju je zatvoren od maja, ostala su samo dva mala aerodroma na jugu i kopneni put do Tunisa kao jedina veza sa spoljnom svetom, prenosi agencija AFP.

Novinar agencija Rojters iz Libije, navodi su se iz pravca aerodroma čuli protivavionski topovi i drugo teško naoružanje i da stanovnici prestonice tvrde da je lanser “Grad” kasno sinoć udario po spoljnim granicama aerodroma.

Bezbednosni zvaničnik na aerodromu u Tripoli Al Džilani al Daheč potvrdio je za AFP da je kontrolni toranj pogođen zajedno sa avionom koji pripada privatnoj libijskoj kompaniji “Burak Erlajns”.

Ubrzo posle napada na aerodrom, libijska vlada je saopštila da razmatra mogućnost da pozove međunarodne snage da ponovo uspostave bezbednost i pomognu vladi da nametne svoj autoritet.

U saopštenju se dodaje da će te “snage štititi civile, sprečiti anarhiju i omogućiti vladi da se izgradi vojsku i policiju”.

 

 

Izvor: TANJUG