Uspešna premijera kineskog nosača aviona

Prvi kineski nosač aviona “Liaoning” uspešno je završio premijernu plovidbu Južnim kineskim morem i vratio se u kinesku luku posle višednevnog puta, javila je državna agencija Sinhua.

OB-US235_crt_li_E_20120925022818

 

Nosač aviona juče je uplovio u luku Kingdao, u provinciji Šandong, na istoku Kine posle 37-dnevne plovidbe Južnim kineskim morem gde je testiran njegov borbeni sistem uz “postignute očekivane ciljeve”, prenosi agencija AP.

“Liaoning” je napustio luku 26. novembra i uputio se na prvu plovidbu od kada je isporučen Mornarici kineske Narodno Oslobodilačke Vojske 2012. godine.

Tokom plovidbe, oficiri i vojnici na brodu završili su seriju sveobuhvatnih testova, uključujući plovidbu nosača aviona na otvorenom moru uz merenje brzine u dubokim vodama.

Nosač aviona je plovio, u pratnji dva razarača i dve raketne fregate Južnim kineskim morem tokom koje je testirano više od 100 indikatora borbenog sistema pod simuliranim borbenim uslovima, navodi Global tajms.

Prepakovan “Varjag”, nedovršen nosač iz sastava snaga bivšeg Sovjetskog Saveza, Kina je kupila od Ukrajine i isporučen je kineskoj mornarici 25. septembra 2012.

Izvor: RTS