Uživo sa BARS-a: U toku je vazduhoplovna vežba

Beograd – Piloti oružanih snaga Vojske Srbije i Ruske Federacije lete zajedno u sastavu mešovitih posada u sklopu letno-taktičke vežbe “BARS 2016”, na avionima “mig 29” i na helikopterima Mi-17.

1mg_4122-ps-1620

Tema vežbe je “Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i borbeno traganje i spasavanje”, rekao je Tanjugu rukovodilac vežbe i načelnik štaba 204. Vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, i dodao da je u Srbiju došlo 19 pripadnika ruskih oružanih snaga, kako bi se realizovala vežba.

1mg_4208-ps-1620

Tema vežbe je “Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i borbeno traganje i spasavanje”, rekao je Tanjugu rukovodilac vežbe i načelnik štaba 204. Vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, i dodao da je u Srbiju došlo 19 pripadnika ruskih oružanih snaga, kako bi se realizovala vežba.

“Osim letačkog sastava, rusku delegaciju čine i pripadnici iz njihovih obrazovnih ustanova, sa vojne akademije, kako bi nam održali određeni broj predavanja, da nas upoznaju sa njihovim načinom rada, o izboru letačkog sastava, funkcionisanju sistema PVO, organizovanju borbenih dežurstava i o brojnim temama koje su nas interesovale, a i kako bismo razmenili iskustva, upoznali se”, rekao je pukovnik Krnjajić.

1mg_4128-ps-1620

Navodi da je vežba zamišljena tako da se uvežbavanjem, izvršenjem letno-taktičkih postupaka podiže nivo borbenih sposobnosti za izvršenje zadataka u okviru misija Vojske Srbije. Odnose se na kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora i vazdušni transport, i reakcije u slučajevima podrške civilnim strukturama prilikom nekih udesa, nesreća i drugih okolnosti, kao i borbeno traganje i spasavanje.

Pukovnik kaže da se vežbom podiže nivo operativnih sposobnosti i osposobljavaju kako naše tako i njihove posade, a vrlo je značajna i razmena iskustava stečenih u prošloj praksi, jer se vežba odigrala već 2015. u Ruskoj Federaciji, kada je tamo otišla prva grupa naših pilota.

Doprinos vežbi je, kaže Krnjajić, dala i Specijalna brigada Vojske Srbije, koja je takođe učestvovala na vežbi “BARS 2016”.

Zamenik načelnika rukovodioca vežbe pukovnik Konstantin Surikov ističe da je cilj proveriti i pojačati saradnju između mešovitih posada helikopera i aviona, i da je do sada deo cilja već izvršen, a to je iskrcavanje padobranaca, te da će se dalje nastaviti po planu.

1mg_4175-ps-1620

1mg_4161-ps-1620

“Procenili smo i pripremu i dejstva tokom vežbe kao odlične. Još imamo dva dana za letenje i probaćemo noćno letenje i sletanje na aerodrom VMA u Beogradu, a sutra ćemo raditi prevoz padobranaca na rezervni aerodrom”, rekao je Surikov Tanjugu.

1mg_4148-ps-1620

Letno-taktička vežba “BARS 2016” izvodi se na teritoriji i u vazdušnom prostoru Srbije od 9. do 15. oktobra, a realizuje se na vazduhoplovima RV i PVO Vojske Srbije, a piloti oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije lete u mešovitim posadama.

U toku dana, 252. školsko-trenažna avijacijska eskadrila imala je svoje redovne aktivnosti.
1mg_4187-ps-1620
1mg_4201-ps-1620

izvor: RTS
foto: Aleksandar Milošević