Više od 140 vazduhoplova na nebu iznad Moskve

Niš- Više od 140 borbenih aviona i helikoptera preletelo je danas nebom iznad Moskve, u sklopu probe vazdušnog dela velike vojne parade, koja će se u subotu, povodom Dana pobede, održati u ruskoj prestonici.

Na visini od 200 metara iznad Crvenog trga, gde će parada biti održana, leteli su najsavremeniji avioni i helikopteri dugog dometa, rekao je predstavnik ruskih vazduhoplovnih snaga pukovnik Igor Klimov.

Zvanični deo probe otvorio je zapovednik vazduhoplovnih snaga ruske armije Viktor Bondarev u strateškom bombarderu “TU-160”, poznatom kao “Beli labud”, izvestile su RIA Novosti.

Na probi su prvi put prikazani borbeni avioni četvrte “plus plus” generacije, “Su-30” i “Su-35”, kao i modernizovani jurišni helikopteri “Mi-35M” i školski “Ansat-U”.

162063

Tradicionalno, na probi parade učestvovale su i akrobatske grupe “Ruski vitezovi” i “Striži”, koje su prikazale tzv. “kubanski dijamant”, formaciju od devet borbenih aviona “Su-27” i “Mig-29”.

Rusija je danas prikazala prvi put u javnosti tenk nove generacije “Armata T-14” koji će učestvovati na vojnoj paradi, koja se održava na 70. godišnjicu od pobede u Drugom svetskom ratu.

Rusko ministarstvo odbrane postavilo je prošlog meseca na sajt fotografije novog tenka, slikane tokom probe za paradu, ali je njegova kupola bila prekrivena i samo je platforma bila vidljiva, preneo je AP.

Novi tenk prošao je danas širokim ulicama Moskve na putu ka Crvenom trgu za finalnu probu vojne parade 9. maja.