Višenamenski helikopter “Afalin”

Niš-Ruski industrijski dizajneri na korak su od ispunjenja sna potrošača za jeftinim helikopterom, piše “Raša tudej”. Navodi se da bi novi helikopter “Afalin”, čija se proizvodnja očekuje 2016, trebalo da košta duplo manje trenutno najjjeftinijeg na tržištu i ići će na gorivo koje koriste i automobili.

1022444949

“HeliVejl”, kompanija iz sibirskog grada Kemerovo, prikazala je po prvi put ovaj jedinstveni helikopter na krajem maja na međunarodnoj izložbi “HeliRaša 2015”, najvećoj u Evropi.

Ultralaka “Afalina” sa dva sedišta nazvana je ruskom rečju za kljunastog delfina, pošto trup letelice po obliku podseća na telo ovog morskog sisara.

“Afalina” je dizajnirana tako da bude helikopter za više namena, kao što su obuka pilota, održavanje gasovoda, naftovoda i električne mreže, izviđanje iz vazduha, policijsko patroliranje, prevoz osoblja, poljoprivredni radovi i letovi u rekreativne svrhe.

russia-heliwhale-debuts-new-ultra-light-private-copter

Jedna od glavnih karakteristika ove mašine je prilagodljivi sistem “Enigma”, koji pilotu omogućuje da odabere izgled displeja u kokpitu od stotina ponuđenih uređaja i funkcija.

Koaksijalno postavljeni rotori koje koristi “Afalina” omogućuju da je letelica lakša za pilotiranje, tiša i otpornija na bočne udare vetra. “HeliVejl” navodi da patentirani sistem koaksijalnih rotora helikopteru obezbeđuje brzinu do 250 kilometera na čas.

Letelica teži 270 kilograma i može da podigne teret od dodatnih 180 kilograma. Troši između 12 i 16 litara 95-oktanskog goriva na čas. Cena bi trebalo da 120.000 dolara, a u nju je uključena i ugradnja sistema za grejanje i hlađenje u kokpitu.