Vojno vazduhoplovstvo obeležava 101 godinu postojanja

BEOGRAD – Pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane obeležiće sutra svoj dan 24. decembar i 101 godinu postojanja u znak sećanja na isti datum iz 1912, kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

Pripadnicima tog vida Vojske Srbije praznik je danas čestitao i ministar odbrane Nebojša Rodić naglasivši njihov značcaj u kontroli suvereniteta vazdušnog prostora Srbije.

Zajednicki Poduhvat

 

Rodić je istakao i da pripadnici vojnog vazduhoplovstva “profesionalnim izvršavanjem zadataka kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Srbije, daju pun doprinos i podršku jačanju mira i bezbednosti”.

“U prethodnom periodu realizovali ste brojne zadatke, postigli zapažene rezultate u stručnoj obuci i osposobljavanju i značajno doprineli razvoju operativnih i funkcionalnih sposobnosti vašeg vida”, naveo je on u čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane.

Rodić je izrazio uverenje da će pripadnici vojnog vazduhoplovstva i protivvazduhoploovne odbrane i ubuduće uspešno izvršavati zadatke i doprinositi izgradnji, afirmaciji i jačanju ugleda Vojske Srbije u celini.Vojno vazduhoplovstvo obelezava svoj dan u znak sećanja na 24. decembar 1912. kada je na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande.

U sastav komande ušli su svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva – Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta.

Photo:  Dimitrije Ostojic  // www.dimitrijeostojic.com © 2012

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo, za prvog komandanta postavljen je major Kosta Miletić, dok se prvi vojni aerodrom nalazio u Trupalskom polju u blizini Niša.Srbija je tada bila i jedna od pet država koja je, tokom opsade Skadra 1913. godine, upotrebila vazduhoplove u borbenim dejstvima.

Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je vid vojske koji objedinjuje rodove i službe čiji su organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima u vazdušnom prostoru i na zemlji.Kontrola vazdušnog prostora, odvraćanje od agresije vazduhoplovnih snaga i sprečavanje iznenađenja, protivvazduhoplovna odbrana teritorije i vazduhoplovna vatrena podrška, spadaju u zadatke vojnog vazduhoplovstva.

Oni su zaduženi i za izviđanje iz vazdušnog prostora, prevoženje vazdušnim putem, učešće u pružanju pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa i angazovanje u mirovnim operacijama i međunarodnoj vojnoj saradnji.

Uz avione “mig -29” i “mig -21”, vojno vazduhoplovstvo raspolaže, između ostalog, helikoterima “gazela” , kao i “M – 8” i “M-17” i avionima “orao”, “galeb”, “lasta”…Povodom Dana Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane – 24. decembra, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je 18. decembra delegaciju ovog vida.

Delegaciju je predvodio komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak, a prijemu je prisustvovao i zamenik načelnika Generalštaba general-major Jovica Draganić.

Izvor: TANJUG