YAK-130 oprašta mnoge greške pilota

Jak-130, školsko-borbeni avion-dvosed nove generacije, sa reaktivnim pogonom, efikasno omogućuje školovanje i bojevu obuku letačkog sastava Ratnog vazduhoplovstva Rusije i tražen je na svetskom tržištu ovakvih aviona. Napravljen je kao „školska klupa“ i oprašta mnoge greške pilota.

Ove godine je u Borisoglebskoj visokoj vojnoj pilotskoj školi održana prva promocija pilota koji su obučavani na novim ruskim školsko-trenažnim avionima (UTS) Jak-130. Polaznici su potvrdili da je avion jednostavan za upravljanje i eksploataciju i da je na njemu lako raditi.

„Stručnjaci su se potrudili i napravili avion kao ‘školsku klupu’. On je u vazduhu veoma lak i oprašta mnoge greške pilota. To nije ono što je nekad bilo, kada smo mi bili pitomci. Ne daj bože da si tada izgubio brzinu – odmah ulaziš u kovit iz koga je jako teško izvući avion“, ispričao nam je glavnokomandujući RV Rusije, general-potpukovnik Viktor Bondarev.

Yak130MAKS

 

Potpuno je drugačija situacija sa avionom Jak-130. Njega je, naprotiv, vrlo teško uvesti u kovit. Ako se čak iz nekog razloga to i desi, dovoljno je samo pustiti kormila i novi školsko-trenažni avion će samostalno izaći iz kovita i nastaviti bezbedno pilotiranje.

Na međunarodnom avio-kosmičkom salonu u Le Buržeu ruski Jak-130 je bio priznat od strane međunarodnih eksperata za najbolji obrazac školsko-bojeve tehnike. Napredni sistemi navigacione, pilotažne i borbene avionike su za ovaj avion usavršeni, proizvedeni i integrisani u jedinstveni digitalni kompleks radioelektronske opreme aviona. Najnoviji integrisani radioelektronski kompleks (BREO) omogućava avionu Jak-130 da simulira informaciono digitalno-komandno polje kokpita, osnovne letne karakteristike i primenu borbenih sistema najnovijih lovaca četvrte i pete generacije.

Unutrašnji sistem simulacije režima borbene primene koji je integrisan sa kompleksom upravljanja oružjem SUO-130 omogućava da se prilikom obuke pilota isključi upotreba realnih bombi i raketa, a da se pri tome sačuva realističnost slike svih događanja u borbenom zadatku.

Ipak, pored školske varijante, za Jak-130 je predviđena i laka borbena varijanta. Prema podacima iz otvorenih izvora, na Jak-130 se može postaviti radiolokaciona stanica „Bars-130“, sistem radioelektronske borbe i nišanski kompleks. Osim toga, pored lake oklopne zaštite, u avion se može dodati sistem za punjenje gorivom u vazduhu. U korist ovog aviona govori i činjenica da on nije zahtevan kada je reč o uslovima baziranja, može da se primenjuje u složenim meteorološkim uslovima i sposoban je da sleće na nepripremljeni teren.

Nije samo rusko Ratno vazduhoplovstvo spoznalo sve vrline novog školsko-trenažnog aviona. Za njega su zaiteresovani u Latinskoj Americi, Jugoistočnoj Aziji, u azijsko-tihookeanskom regionu, kao i u zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND). Prvi inostrani kupac aviona Jak-130 bio je Alžir, koji je bio zadovoljan nabavkom 16 aviona, a zainteresovan je za još više. Bilo je govora i o tome da Bangladeš namerava da kupi 24 ovakva aviona. Ugovori o isporuci su bili zaključeni sa Sirijom i Libijom, ali usled nedavnih političkih događaja posao oko toga je obustavljen. Bilo kako bilo, po rečima direktora inženjerskog centra korporacije „Irkutsk“ Konstantina Popoviča, potražnja za avionom Jak-130 sada dolazi „sa svih strana“ iz inostranstva.