Završena vežba „Slovensko bratstvo 2016“

Zajednička vojna vežba Srbije, Rusije i Belorusije “Slovensko bratstvo-2016“ koja je juče okončana na intervidovskom poligonu “Pasuljanske livade“ nije imala planiranu završnicu zbog veoma lošeg vremena.

Gusta magla, koja je ograničavala vidljivost na svega 20-30 metara, bila je glavni uzrok zbog čega je, umesto predviđenih aktivnosti priređen samo taktičko-tehnički zbor učesnika vežbe kao i njihove tehnike.

img_2517

Plan je bio da se glavnina multinacionalnih snaga koje su, nakon desanta na aerodrom “Kovin“ prebaci u reon poligona “Pasuljanske livade“ gde bi se kroz izvođenje taktičke vežbe sa bojnim gađanjem izvršila blokada i uništenje baze terorističkih snaga.

Tako na popularnim „Pasuljanama“ nismo videli izviđanje bespilotnim letelicama “Tahion“, artiljerijsku pripremu napada samohodnim haubicama 2S1 “Gvozdika“, vazduhoplovnu vatrenu podršku napada iz helikoptera GAMA (protivoklopnim raketama Maljutka) i Mi-8T (nevođenim raketnim zrnima 57 mm), dejstvo iz minobacača 60 mm i protivoklopnim raketnim sistemom “Fagot“, glavni napad na teroriste koji je trebao da se vodi oklopnim vozilima BRDM-2, BMD-2, BOV M-86 i M-80A, specijalni i helikopterski desant kao i padobranski demo skok.

img_2515_1478705576

Ipak deo navedenih aktivnosti izveden je u subotu 5. novembra ali ni tada nije uvežbavano sve što je juče trebalo biti prikazano čime bi se vežba efektno privela kraju.

Jučerašnjem događaju su pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, Načelnici Generalštaba oružanih snaga Srbije i Belorusije generali Ljubiša Diković i Oleg Aleksejevič Belokonjev, predstavnici Ministarstva odbrane i vojske Srbije, Rusije i Belorusije kao i strani vojni predstavnici.

img_2039_1478531102

Prisutnima su se, nakon što je predsednik Nikolić obišao počasni stroj Garde, obratili Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković i komandant Specijalne brigade general Zoran Veličković. General Diković je istakao da su u proteklih nekoliko dana tri vojske izvodile zajedničke aktivnosti na temu borbe protiv terorizma a cilj vežbe bio je provera interoperabilonosti sastava i njihova sposobnost i spremnost da zajednički izvode borbu.

Načelnik Odseka za izviđanje Vazdušno-desantne vojske Rusije general-major Oleg Olegovič Poljgujev ocenio je vežbu odličnom ocenom i rekao da su pripadnici ruskih oružanih snaga odradili sve zadatke sa visokom ocenom. Na kraju obraćanja general Poljgujev naglasio je da je vežba već postala tradicionalna.

ban_5962_1478705572

Beloruski Načelnik Generalštaba Oružanih snaga general Belokonjev je uz pozitivnu ocenu rezultata vežbe najavio da je za sledeću godinu planirano da vežba “Slovensko bratstvo“ bude izvedeno na teritoriji Belorusije.

Multinacionalna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ realizovana je od 3. do 9. novembra 2016. godine na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, automatizovanom strelištu „Orešac“ i aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“. Na taktičkoj vežbi učestvovalo je 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

ban_5754_1478705569

izvor: Tango Six
foto: MO