Zvono iznad Narodnog pozorišta

BEOGRAD – Ruski vojni avion Mig 29 iz sastava akro grupe “Striži” izveo je danas oko podneva akrobatski nastup iznad centra Beograda.

Ruski avion je u nekoliko navrata izvodio akrobacije iznad Kalemegdana i Knez Mihailove ulice da bi predstavljanje Beograđanima završio izvodeći veoma zahtevnu figuru “zvono” na prostoru između Narodnog pozorišta i Doma vojske.

Ruska akro grupa “Striži”, koja će 16. oktobra učestvovati na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, stigla je juče na aerodrom u Batajnici.

Batajnica airshow 2012

Na batajnički aerodrom sletelo je pet aviona Mig-29. Ruska akro grupa “Striži” leti na avionima Mig-29, tipa 9-13 ili 9-51.

Jedna je od tri aktivne akro-grupe ruskog vojnog vazduhoplovstva i leti u sastavu 237. Centra za prikaz avijacijske tehnike koji nosi ime ruskog vojnog pilota iz Drugog svetskog rata Ivana Nikitoviča Kožeduba.

Ruski “Striži” učestvovali su i na velikom aeromitingu koji je 2012. godine priređen na aerodromu Batajnica povodom 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva. Amblem grupe je ptica crna čiopa (striž) na crvenoj pozadini, što je i šema bojenja aviona koji lete u toj akro grupi.